Colonhydrotherapie (darmspoeling)

Wat is colon hydrotherapie?

Colon Hydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd, is het geleidelijk laten inlopen van gezuiverd water in de dikke darm. De apparatuur waarmee de behandeling wordt uitgevoerd maakt het mogelijk dat er afwisselend zowel water in- als uit kan lopen. Ik werk met de slow-fill methode: het met water vullen van de darm gaat in kleine etappes zodat het natuurlijk ritme van het lichaam gevolgd wordt. Een rustige diepe massage van de buik zet de darm aan tot het loslaten van oude resten.
Tijdens de behandeling worden altijd alle buik organen, darm en reflexzones op de buik behandeld. Ook de bijbehorende zones op de voeten worden vaak meegenomen om gemakkelijker los te kunnen laten.

Waarom Colon Hydrotherapie?

Colon Hydrotherapie masseert de spierwand van de dikke darm waardoor de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd. Hierdoor wordt uiteindelijk een grondige reiniging tot in de diepe plooien van de dikke darm bereikt. In de eerste fase wordt alle oude darminhoud in de week gezet en kan het lichaam zich hydrateren. Een van de functies van de dikke darm is namelijk heropname van water zodat de behandeling ook een algeheel reinigend effect heeft op het hele lichaam. In een volgende fase komt de stagnerende ontlasting eruit en later ook de brokken en korsten die zich in de loop der jaren hebben vastgezet. Ook worden slijm, gassen en toxineresten verwijderd. Heb je last van een overgroei van gisten, schimmels of parasieten, dan zal colon hydrotherapie zeer effectief ingezet kunnen worden (naast een behandeling met bijvoorbeeld kruiden) om hier weer snel vanaf te geraken. 

Resultaat darmreiniging

De beweging van de darm wordt makkelijker en de opname van voedingsstoffen verbetert. Ook de stoelgang verbetert en het buikgebied wordt soepeler, darmklachten verdwijnen en men voelt zich fitter. Vaak ook worden oude emoties opgeruimd waardoor men letterlijk lekkerder in het vel komt te zitten! 


1. Het reinigt de dikke darm:
(Te) oude gestagneerde ontlasting is giftig. Tijdens de behandeling wordt dit afgebroken en verwijderd, zodat het je lichaam niet langer kan schaden. Zelfs vuil dat zich gedurende een lange periode heeft opgehoopt, wordt voorzichtig maar zeker verwijderd tijdens een reeks behandelingen. 

2. Het versterkt de dikke darmspieren:
Het met lage druk vullen en ledigen van de dikke darm verbetert de peristaltische activiteit (spiercontractie) waardoor de dikke darm op natuurlijke wijze materiaal verplaatst. Dit zal helpen de transittijd van de ontlasting te verbeteren. 

3. Het hervormt de dikke darm:
Bij langdurige darmproblemen zal ook de vorm en structuur van de darm veranderen, wat op zijn beurt weer meer gezondheidsproblemen veroorzaakt. De zachte werking van het water, gecombineerd met de massagetechnieken en de ervaring van de colontherapeut, helpen de darm die teveel ruimte is gaan innemen. Ook vernauwde, spastische gedeelten van de darm kunnen weer meer 'in shape" komen, waardoor de dikke darm uiteindelijk zijn natuurlijke staat kan proberen te hervatten. 

4. Het stimuleert reflexpunten:
Elk systeem en orgaan van het lichaam is door reflexpunten met de dikke darm verbonden. Een colonhydrotherapie (colonspoeling, darmspoeling) stimuleert deze punten en beïnvloedt daardoor de overeenkomstige lichaamsdelen, organen, weefsels, klieren, enz. op een weldadige manier (vergelijkbaar met reflexologie).

5. Het hydrateert het lichaam:
Ons lichaam bestaat voor 60-70% uit water. Aangezien één van de functies van de dikke darm, het terugwinnen van water is, zal tijdens de colon hydrotherapie behandeling, ruim zuiver water door de darmwand worden opgenomen. Dit komt via het bloed langs de lever en vervolgens kan dit de cellen van het lichaam hydrateren, zodat ze beter kunnen functioneren. 

De colon hydrotherapie behandeling

Spelen er klachten, dan is voorafgaand aan de eerste spoeling een uitgebreide intake geadviseerd. Dit is een natuurgeneeskundig consult, waarbij naast de anamnese (het vraaggesprek) ook iriscopie een duidelijk beeld geeft van de problematiek. Je ontvangt dan ook een uitgebreid advies over de (voor jou persoonlijk) beste manier van ondersteuning tijdens de Colon Hydrotherapie behandelingen. Voordeel is dat de behandeling dan op meerdere peilers rust en nog effectiever werkt. 


Een darmreiniging omvat meestal een serie van 4-6 wekelijkse spoelingen die zonodig ondersteund worden met natuurgeneeskundige of orthomoleculaire middelen en voedingsadviezen. Bij chronische klachten zijn vaak meer spoelingen en / of aanvullende behandelingen nodig.
Ook aanvullend onderzoek is dan nuttig, zoals een allergie-test, IgG intolerantie onderzoek of een ontlastingonderzoek. Meer lees je over ontlastingonderzoek op mijn webshop BodyAndMindDetox onder basistest darmen

Combinatie Colon hydrotherapie en Bemer Fysische Vasculaire Therapie

In mijn praktijk lig je tijdens de colon hydrotherapie behandeling op een mat voor Bemer Fysische Vasculaire Therapie. Dit werkt specifiek op het herstel van de microcirculatie. Zo wordt zuurstof en voeding beter naar de cellen gebracht en afvalstoffen weer afgevoerd. 

Combinatie Colon Hydrotherapie en massage of reflex-massage

Tijdens de behandeling worden altijd alle buik organen, darm en refexzones op de buik gemasseerd. Ook de bijbehorende zones op de voeten worden vaak meegenomen om gemakkelijker los te kunnen laten.

Je kunt ervoor kiezen om voorafgaand aan de hoge darmspoeling extra een colon-reflexzone body massage te nemen (naar wens 30 -90 minuten). Hierbij worden alle zones op de buik, rug, nek, oren, schedel en voeten behandeld. Dit kan een goede voorbereiding zijn voor een ontspannen en (nog) effectieve(re) behandeling. En is speciaal geschikt voor cliënten met veel stress en/ of veel buikklachten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een 'gewone' fijne diepe ontspanningsmassage vooraf van rug/schouder en nek. 

Combinatie Colon Hydrotherapie en Ooracupunctuur

Voor, tijdens of na de spoeling kan zonodig ooracupunctuur (naald, verblijfsnaald of magneetbolletje) ingezet worden om te ontkrampen, tot rust te brengen, extra reiniging te stimuleren, kortom om de behandeling te ondersteunen.

Ooracupunctuur kan overigens worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Bijvoorbeeld bij buikpijn, hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten en sportblessures. Ook werkt het mooi ondersteunend bij stress gerelateerde klachten zoals burn-out, slaapproblemen en stemmingsklachten.

Emoties en de darm

Hoe zit dat met (oude) pijn & emoties? Emoties die niet goed verwerkt zijn, worden in de darm opgeslagen waardoor het de darmwerking beïnvloedt. Dat herkennen veel mensen wel uit het dagelijks leven: denk bijvoorbeeld aan een veranderende stoelgang bij het geven van een optreden / presentatie, spanning rondom een examen, stress op het werk of binnen de relatie. Buikpijn van de stress / een knoop in de maag / emotie-eten of juist geen hap door de keel kunnen krijgen.

Door colonhydrotherapie wordt de peristaltiek, de beweging van de darm, gereguleerd. Het gedrag van de darm wordt zichtbaar. Hoe de darm dan ook reageert tijdens de behandeling, zegt veel over de cliënt. De darm weer uitnodigen tot loslaten en nieuw gedrag is dan ook één van de pijlers van de behandeling. 

Middels de massage kunnen verkrampingen loslaten. Zo kunnen dan mede de emoties worden verwerkt en de aanwezige gifstoffen afgevoerd worden. Waardoor het zelfherstellend vermogen van de dikke darm weer toeneemt.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig? 

Elke behandeling is zinvol, maar meestal werk ik met een serie van vier wekelijkse behandelingen. Je bent dan een maand bezig met het werken aan het gedrag van je darm, loslaten en losweken van oude resten en detox. Zo ruim je mooi op en verdwijnen vaak al veel klachten. Als er heviger klachten spelen, is het aan te raden eerst een intake te plannen, zodat je in die maand gerichter aan je gezondheid kunt werken. Ook voorafgaand ontlastingonderzoek kan bij buikklachten veel verheldering geven, hoe het – naast de colon hydrotherapie- met voeding eventuele suppletie en lifestyle te ondersteunen. Je wilt dan eerst weten wat de oorzaak is van je spastische darm of buikklachten. Natuurlijk kun je altijd (als er geen contra-indicaties zijn) een behandeling doen om het eens te ervaren en feedback te krijgen op jouw darm en buik. Je kunt me ook op het spreekuur bellen om even te overleggen. 

 

Eerste colonhydrotherapie behandeling:

  • 27% Ontgiften van het bloed
  • 30% van oude, achtergebleven vaste ontlasting wordt opgeruimd.
  • 25% van lever en de andere uitscheidingsorganen (huid, nieren en longen) wordt sterk ontlast door een afname van gifstoffen.

Tweede colonhydrotherapie behandeling:

  • 30% betere opname van voedingsstoffen 

Derde colonhydrotherapie behandeling:

  • 60% verbetering in mentale helderheid
  • 40% meer geestelijke rust

Vierde colonhydrotherapie behandeling:

  • 68% betere doorbloeding en meer energie
  • 70% betere gezondheid
  • 59% toename van huid hydratatie
  • 60% betere stoelgang

Kan ik de darmbehandelingen ondersteunen met kruiden & probiotica? 

Doe je een eerste serie van 4 wekelijkse colon hydrotherapie behandelingen, dan is het nóg werkzamer als je lever en nieren met kruiden ondersteuning geeft. De darmen zijn namelijk, net als de nieren en de lever, organen die met de uitscheiding van toxines te maken hebben. Heb je eerst een uitgebreide intake gehad, dan heb je tijdens dat consult al specifieke individuele adviezen gekregen hoe jij je darm het beste kunt ondersteunen. Heb je ontlastingonderzoek gedaan, dan ben je tijdens de colon hydrotherapie behandelingen al je eigen therapieplan aan het volgen dat ik voor je heb opgesteld. Doe je de colon hydrotherapie behandeling(en) meer preventief, dan kun je qua ondersteuning kiezen voor:


Wie heeft er baat bij colon hydrotherapie?

Een gezonde darm vormt de basis voor een goede gezondheid van lichaam en geest. Darmvervuiling wordt met vele aandoeningen in verband gebracht. Voorbeelden zijn: moeheid, migraine, hypoglycemie, menstruatieklachten, chronische verstopping, huidklachten (droge huid, acne, psoriasis, eczeem), diarree, diverticulitis, hooikoorts, chronische keel- neus- en oorklachten, slechte adem, candida, schildklierklachten, reuma, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, depressie, allergieën, ontstekingen, concentratievermindering.

Hoe bereid ik me voor op de colon hydrotherapie behandeling?

Twee uur voor de spoeling mag niets meer gegeten of gedronken worden!
2 dagen voor de spoeling wordt een licht dieet aanbevolen: veel groente en fruit, volkoren producten, twee liter water drinken.
Geen (of zeer matig) koffie, suiker, alcohol, chocolade, frisdrank en dierlijke eiwitten. Hierdoor verlopen de darmspoelingen prettiger en effectiever.

Je buik vóór colon hydrotherapiebehandeling

Een colon hydrotherapie behandeling helpt om een gezonder millieu in de darm te creeren. Overmatige gasvorming kan de darm tijdens de behandeling verlaten & de buik zal dan minder opgeblazen zijn. Een overgroei van parasieten en/of gisten (zoals candida) kan gemakkelijker worden gecorrigeerd. Door de hydratatie van de darmwand kan de darm weer intelligenter functioneren. Ontsteking en darmwandirritatie zullen sneller genezen. Eventuele voedselallergenen zullen minder impact hebben. Ook de goede darmflora zal in een schonere darm, gemakkelijker kunnen ontwikkelen. 

Je buik ná colon hydrotherapiebehandeling

Door bovenstaande positieve effecten, kan de darm ná de behandeling weer tot rust komen. Hiermee activeer je het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dit zelfhelende vermogen is enorm krachtig en werkt vooral als het zenuwstelsel ontspannen is & als stressoren zoals overmatige gasvorming, irriterende stofwisselingsproducten en ziekteverwekkers verminderen.
De meeste mensen voelen zich na de behandeling heel prettig, alsof er meer ruimte is in buik én hoofd. 

Het is aan te raden, ná de behandeling thuis een half uurtje rust te nemen. Ook als je je niet vermoeid voelt. 

Detox kuur begeleiding

Bij praktijk NOA kun je ook terecht voor een persoonlijk samengestelde reinigingskuur. Tevens is er begeleiding bij kuren zoals de cleansweep, purge, lever- en galblaas zuivering van Andreas Moritz (liverflush), soep- en sapvasten, basische week en de Trias kuur van Heel.


Wat is dysbiose in de darm? 

Dysbiose is een verstoring van het evenwicht in de darm. Hierdoor blijven afvalstoffen te lang in de darmen en ontstaat er gisting of rotting. Dit veroorzaakt weer een overmaat aan gassen van verkeerde bacteriën, schimmels en andere giftige stoffen die door de lever verwerkt moeten worden en door de nieren moeten worden uitgescheiden. Door een slechte vertering worden deze organen dan ook extra belast. Het gevolg is zelfvergiftiging en een afname van de weerstand, omdat deze voor 80% bepaald wordt door een goed functioneren van de darmen. Colon hydrotherapie draagt bij aan een gunstiger darmmilieu. 

Wat zijn de oorzaken van dysbiose in de darm?

Het antwoord is: de huidige gedenatureerde voeding (zeer bewerkte voeding, uitgeputte bodem, bestrijdingsmiddelen, milieu verontreiniging etc), stress, overmatige eiwitconsumptie, gehaast eten, allerlei toxines, bepaalde medicijnen, gebrek aan beweging enzovoort.