Rug-schouder-nek massage

Reflexzones op de rug

Op het gehele lichaam zijn reflexzones te vinden. Tijdens de massage kijk ik welke zones bijvoorbeeld koud of juist warm aanvoelen. Waar er lichte rood- of juist wit-verkleuring van de huid optreed. Ik voel waar de spanningen zitten. Die gebieden en zones krijgen extra aandacht. Gespannen of gestagneerde plekken zijn vaak pijnlijk. Door rustig aan de rand van zo'n gebied te werken en steeds een stukje op te schuiven, kan zo'n plek of zone langzaam gaan 'ontdooien'. Zelf kun je daarbij helpen door aanwezig te zijn, met je aandacht naar de plek of zone te gaan: zo werken we samen aan een mooie balans. De infraroodlamp boven de rug zorgt tijdens de massage voor diepe doorwarming, verbeterde doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Na de behandeling is het dan ook belangrijk om goed te drinken.

De massage

Het eerste gedeelte van de massage is in buikligging. Zo kan de gehele rug behandeld worden. Zonodig kan ik ook nog cupping toepassen of bindweefselmassage. 

Het tweede deel van de massage is in rugligging. Zo kan ik goed bij de nek, de schedel en het hoofd. 

Spanningsknopen in spieren zorgen niet alleen ter plekke voor een strak en pijnlijk gevoel. Ze stralen ook uit in de betrokken / bijbehorende gebieden. Zo kan een hele 'vlek' van pijn ontstaan. Hoe langer zo'n geblokkeert gebied in stagnatie blijft, hoe meer de rest van het lichaam zich daarop gaat aanpassen. Zo ontstaat steeds meer stagnatie, pijnlijke, strakke gebieden. Deze belemmeren de energieflow door het lichaam en hebben negatief effect op het functioneren van organen. Ook op celniveau zie je, dat een stagnatie negatieve invloed heeft op het vermogen van de cel om voeding en zuurstof op te nemen / en afvalstoffen en CO2 af te staan. 

Schedel massage

 

Het kroonpunt midden op de schedel is een knooppunt waar wel 100 energiebanen samen komen. Je kunt je voorstellen dat een schedelmassage alleen daardoor al enorme positieve impact kan hebben op het gehele lichaam.

Vaak zijn er gevoelige plekken / gebieden te vinden, die ik tijdens de massage weer stromend en los probeer te maken. Het lichaam kan daarna gemakkelijker resetten naar een gezondere balans.

Het masseren van de hoofdhuid kan helpen de zenuwen en bloedvaten in het gebied te stimuleren en de spierspanning rond het hoofd te kalmeren. Een hoofdmassage kan zowel ontspannend als verkwikkend zijn.

Peesplaat

De spieren in je nek hechten aan op de achterkant van je schedel. Ze zijn verbonden met een peesplaat die over je hoofd loopt en vastzit aan de voorkant van je hoofd boven je ogen. De bovenkant van je schedel bestaat voor een groot gedeelte uit een onbeweeglijk peesblad. Het peesblad is dus een aanhechtingspunt van diverse spieren. Bij chronische spanning in de bovenrug door stress, langdurig computerwerk of slechte houding kan een hele spanningsbaan ontstaan over de schedel. 

Door het peesblad los te masseren zal er meer ruimte ontstaan en dus meer ontspanning.

Ook op de schedel zijn weer alle reflexpunten te vinden. Zo kun je middels het losmasseren van spanningen in de peesplaat, weer het gehele lichaam bereiken. 

Adem en (ont)spanning

Wist je dat je bij stress vaak te hoog gaat ademen? Zo'n hoge oppervlakkige borstademhaling zorgt er voor dat je hulp-ademhalings spieren overmatig worden aangespannen. Deze hulp-ademhalings spieren zitten onder andere in je schouders en nek. Ze komen extra onder spanning te staan als de situatie van stressvolle / te hoge ademhaling te vaak voorkomt.  Een rug-schouder-nek-schedel massage kan ervoor zorgen dat je weer kunt ontspannen en een natuurlijke diepe buikademhaling kunt bereiken.