Natuurgeneeskunde

De intake 

Meestal is het hebben van een klacht de reden tot contact leggen met de natuurgeneeskundige praktijk. Bij de intake gaat de aandacht dan ook zeker naar "wat speelt er op dit moment, wat is je hulpvraag". Minstens zo belangrijk is om bij de intake ruimte te maken voor: "wat is eraan voorafgegaan, wat speelt er nog meer (op andere vlakken wellicht) , waar wil je heen & wat heb je nodig".

Holistisch wordt dat ook wel genoemd: de mens als totaal bekijken, de klacht zien als onderdeel van jouw geheel. Dat positief beïnvloeden van je totale welbevinden heeft in de eerste plaats te maken met alle dingen die we elke dag doen: eten, bewegen, je ademfrequentie, slapen, genieten etc. Lifestyle dus.

Meer specifiek kan vanuit de natuurgeneeskunde gewerkt worden met stoffen die je helpen die balans weer te herstellen. Zoals kruiden en vitaminen. En met ondersteunende natuurgeneeskundige therapieën zoals colon hydrotherapie en massage. Deze therapieën kunnen samen met de informatie uit de intake en iriscopie heel veel informatie geven over hoe jouw lichaam de balans weer kan hervinden.

Zo kan weer rust in het lichaam ontstaan: van rust - naar balans - naar nieuwe beweging, vanuit een steviger basis.

 

Het zelfgenezend vermogen van je lichaam

De basis van de natuurgeneeskunde is het natuurlijke genezende vermogen van je eigen lichaam aan te spreken, om je lichaam (binnen de mogelijkheden die het heeft) in balans te brengen. Bij de behandeling ga ik uit van het energetisch concept: de evenwichtige verdeling van de energie over het gehele menselijk lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een wat zwakkere leverfunctie die energie verdeling doen stagneren. Door daar te ondersteunen, met bijvoorbeeld kruiden, kan je lichaam weer in zijn kracht komen. Aandacht heeft het totale welbevinden: zowel lichamelijk als geestelijk.

Kruiden: fytotherapie

Een onderdeel van de natuurgeneeskundige therapie is het gebruik van kruiden. Dat noem je fytotherapie. Kruiden kunnen geadviseerd worden in de vorm van thee, in de vorm van druppels (een tinctuur), of als extract in capsule of tablet vorm. Elke plant heeft unieke eigenschappen en unieke inhoudsstoffen, en dus een specifieke werking op het lichaam.  

Gezonde voeding

Goede voeding geeft je de brandstof die je nodig hebt voor je directe energievoorziening en levert de bouw- en beschermingsstoffen voor een gezond lichaam. Heb je klachten, dan is er vaak ook een hogere behoefte aan bepaalde stoffen.  En wat is goede voeding? Goede voeding is individueel. Wat goed is voor jou, is voor een ander weer lastig te verteren. En wat je niet goed kunt verteren, daar krijg je last van. Specifiek bloed- en ontlasting onderzoek kan veel duidelijkheid geven over hoe jij je eten kunt verteren. En dus aanwijzingen geven over de voeding die bij jou past. Orthomoleculaire middelen, dat zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen, kunnen een aanvulling zijn naast een gezonde voeding. Meer hierover kun je lezen in het hoofdmenu onder Orthomoleculair.

Gezond eten

Als je gezond wilt eten, is afwisseling in je voedingspatroon heel belangrijk. Een overwegend basische voeding wordt aanbevolen. Dat houdt in: veel groente en ruim fruit, voldoende eiwitten (maar matig of geen dierlijke eiwitten) en matig in granen. Bij het consult krijg je meer informatie over vitaliteit bevorderende voeding. Ook wordt specifiek gekeken of verder onderzoek nuttig is. Bijvoorbeeld naar overgevoeligheden zoals voedselintoleranties of allergieën. Je krijgt ook uitleg over voeding die de gezondheid of het welbevinden schaden.

Minstens zo belangrijk als gezonde voeding - en waar mensen vaak niet aan denken als je het over gezond eten hebt- is bijvoorbeeld de manier van bereiden, de momenten waarop je eet, hoe goed je je eten kauwt, in welke sfeer gegeten wordt & de kwaliteit van je voeding qua versheid, bespoten / onbespoten en additieven. Het zijn elementen die allemaal bijdragen aan een goed spijsverteringsproces en daarmee aan de opbouw en het herstel van het lichaam.

Suiker, melkproducten, genotmiddelen

  • We weten allemaal wel dat teveel suiker niet bevordelijk is voor de gezondheid. Suiker irriteert je lichaam en verhoogt ontstekingen. Ook zorgt suikerrijke voeding voor sterke schommeling van het bloedsuikergehalte en zal dat op den duur de werking van de lever en de alvleesklier nadelig beïnvloeden. Wees er daarom matig mee.
  • Regelmatig gebruik van veel zout (over het algemeen rijkelijk aanwezig in kant-en-klaar maaltijden) leidt na verloop van tijd tot hoge bloeddruk en nierklachten.
  • Vooral mensen die vaak last hebben van irritaties / ontstekingen aan de slijmvliezen, zoals bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen (gepaard gaande met overmatige slijmvorming) moeten oppassen met het gebruik van melkproducten. Dat komt omdat de consumptie hiervan een verslijming in het lichaam geeft.
  • Verder is het aan te raden om voorzichtig en spaarzaam om te gaan met het gebruik van genotmiddelen zoals koffie, zwarte thee, alcohol en tabak. Deze genotmiddelen beroven het lichaam van bouwstoffen en dringen de afvalstoffen terug in de weefsels. 

                Stress

Gezonde stress zorgt ervoor dat je kunt handelen, beslissen en kiezen: lekker leven!

Ziekmakende stress, is stress die te lang duurt, te hevig is, stress door machteloosheid, pijn, hoge werkdruk, faalangst enzovoorts. Van teveel stress kun je ziek worden. En ziekte is óók stress voor het lichaam: infecties, ziekteverwekkers en de medicatie die daarbij vaak wordt gegeven.

 

Toxines: ook een bron van stress voor het lichaam: denk aan het milieu, onze moderne voeding, luchtvervuiling.

 

Stress zorgt ervoor dat je je voorraden gaat aanspreken: niet alleen je belastbaarheid gaat omlaag. Teveel stress heeft invloed op het gehele lichaam, neem alleen al de negatieve effecten op de ademhaling.. Ook kunnen er gemakkelijk tekorten aan nutriënten & hormonale disbalans ontstaan.

Maag-darm kanaal

Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Vaak is er een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, een niet op de constitutie afgestemde voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van antibiotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter, als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondiger.

Afvalstoffen

Problemen met de spijsvertering leveren altijd een teveel aan afvalstoffen op. Als de afvalstoffen de darmen niet meer via de normale weg kunnen verlaten, zoeken ze zelf een alternatieve route. Via het bloed worden ze o.a. aan de huid afgegeven waar ze allerlei huidproblemen kunnen veroorzaken zoals acne of eczeem. Maar deze afvalstoffen kunnen ook terecht komen in het bindweefsel en zijn dan de oorzaak van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Verder kunnen afvalstoffen ook de oorzaak zijn van aandoeningen van het ademhalingssysteem. Ook kunnen deze giftige stoffen de hersenstofwisseling negatief prikkelen, waardoor klachten ontstaan die te maken hebben met stemming, concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en een "je niet lekker voelen".

Reiniging

Veelal zijn de voornoemde klachten te verhelpen, hoewel het wel wat doorzettingsvermogen vereist. Een lifestyle aanpassing kost vaak moeite, tijd en gewenning. Een inwendige vervuiling kan mede door middel van colon hydrotherapie, lymfe therapie/ massage, en/of een reinigingskuur in zekere mate worden opgeruimd. Het lichaam krijgt dan de mogelijkheid om vanuit de lever en de darmen grondig gereinigd te worden. In mijn praktijk begeleid ik ook reinigingskuren, zowel individueel als in een kleine groep.

Ontlasting onderzoek & Colon Hydrotherapie

Om je darmen weer gezond te maken en zo het hele lichaam een schoonmaakbeurt te geven, werk ik met colon hydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd. Daarover kun je meer lezen in het hoofdmenu onder: Colon Hydrotherapie. In het hele spijsverteringsstelsel bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Vooral in de dikke darm. Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem; ze houden de ziekteverwekkende bacteriën, die het lichaam binnengedrongen zijn, onder controle. Direct na de geboorte nemen de verschillende bacteriën hun plaats in het spijsverteringskanaal in om hun eigen, specifieke taak te gaan uitvoeren. Voor de rest van het leven zijn ze onmisbaar voor de mens. Ze leveren een bijdrage aan het onder controle houden van de ziekteverwekkende bacteriën en helpen mee bij de vertering van het voedsel.  Bij darmklachten is de samenstelling van de bacteriënbevolking in de darmen verstoord geraakt. Onderzoek van ontlasting maakt dan zichtbaar of het een vertering probleem betreft, of een overgroei van ziekteverwekkers in de darm, zoals schimmels, gisten of parasieten. Ook kan het zijn dat de goede basis flora te laag in aantal is. Een combinatie van de juiste voeding + probiotica kan dan de balans weer herstellen.

Voedsel-overgevoeligheid

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met vervelende reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Zoals boven beschreven kan dat te maken hebben met de vertering. Een probleem met het verteren van zetmeel komt bijvoorbeeld heel vaak voor. Een zetmeelarm dieet geeft dan rust en herstel. Het kan ook zijn dat het niet de zetmelen uit brood zijn die de boosdoener zijn, maar juist de gluten.  Een ander veelgebruikte test is de bloedtest op voedselintoleranties. Hierbij wordt tegen de 31 meest veroorzakende eiwitten uit de voeding gemeten of je lichaam IgG antistoffen aanmaakt. Het vermijden van voeding met een hoge score geeft snel weer rust in de buik, mentaal en op de slijmvliezen. Zo kan het lichaam weer in balans te komen.

Home care therapie

  • Het is ook mogelijk om bioresonantie appertaaur te huren voor thuis gebruik tijdens je behandeltraject.  Met een individueel ingesteld programma kan dan bijvoorbeeld bij buikklachten, het gehele spijsverteringskanaal extra in harmonie worden gebracht en eventuele disbalans door candida, stress of verkramping worden gereguleerd. De bioresonantie kan ook ingezet worden ter versterking van het immuunsysteem, verminderen van de schimmelbelasting of het stimuleren van de algehele drainage.
  • Ook de Bemer fysische vasculaire therapie kan gehuurd worden voor thuis gebruik tijdens je behandeltraject.  Dit werkt specifiek op het herstel van de microcirculatie. Zo wordt zuurstof en voeding beter naar de cellen gebracht en afvalstoffen weer afgevoerd.