Leverreiniging Andreas Moritz

Deze leverzuivering detox is een krachtige doe het zelf aanpak om je vertering, gezondheid en welzijn te verbeteren. Andreas Moritz heeft de kuur zeer uitgebreid beschreven in zijn boek: de wonderbaarlijke lever- en galblaasreiniging. Zeker een aanrader als je veel over je lever en lichaam wilt leren en een goede indruk van de kuur wilt krijgen. 

Body And Mind Detox

Je bevindt je nu op de website van Praktijk NOA. Ik heb ook een webshop waar je uitgebreide info & alle producten kunt vinden over gezondheid en lekker in je vel zitten. Daar staat ook álles geschreven over de leverzuivering kuur van Andreas Moritz + je kutn er de bijbehorende producten gemakkelijk aanschaffen. 

De webshop heet: BodyAndMindDetox.

Daar vind je een aantal nuttige producten die je colon hydrotherapie behandeling of detox kunnen ondersteunen. Voor uitgebreide informatie en producten verwijs ik in onderstaande teksten dus met linken naar mijn webshop BodyAndMindDetox


Hoe is het met jouw vet vertering? 

Even uitleggen: de lever maakt gal. Deze wordt opgeslagen in de galblaas. Ontstaat daar gruis of steentjes dan heb je dus minder gal ter beschikking om je (vetten uit je) eten te verteren.

Ook de vetoplosbare gifstoffen worden via de gal uitgescheiden. Bij minder galstroom, kun je dus ook je afvalstoffen minder goed kwijtraken en wordt je eerder moe, geïrriteerd, hoofdpijn etc.

Heb je een beginnend probleem met je vetvertering, dan merk je dat aan de volgende symptomen: winderigheid, een vol gevoel na het eten, misselijk / opboeren en vet eten niet goed verdragen. 

Vaak is het ook zichtbaar als plakkerige ontlasting (die aan de pot blijft plakken) en doordat er meer dan 3x afgeveegd moet worden.

Bij een beginnende blokkade zijn de klachten af en toe aanwezig. Bij een ernstige blokkade treden er galkolieken op. 

Is er een gemakkelijker alternatief voor de leverzuivering van Andreas Moritz? 

Zie je tegen de detox op, vindje het lastig er tijd voor vrij te maken, of heb je te weinig energie: doe dan eerst een gemakkelijker kuur (keuze uit 4 opties) : ook deze moeten steeds met tussenpauze van 3 weken toegepast worden:


De voorbereidings-dagen van de leverzuivering: 

Is er een duidelijk boek over deze kuur geschreven?

De tekst op deze pagina is een uittreksel van het boek van Andreas Moritz. Hij heeft de kuur zeer uitgebreid beschreven in zijn boek; De wonderbaarlijke lever- en galblaas reiniging. De vorige druk had de titel: De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering. Ook wordt het wel de leverflush of liver cleanse genoemd.

Is appelsap geschikt, of kies ik 1 van de andere optie's?

Aangeraden wordt om elke voorbereidingsdag 1 liter appelsap te drinken. het appelzuur in de appelsap maakt de galstroom vloeibaar, en zogrt dat steentjes in de gal en lever verzachten, zodat je ze aan t einde van de kuur gemakkelijker kunt loslaten. 

Kun je niet tegen 1 hele liter appelsap per dag? Of heb je problemen met je bloedsuikerspiegel? Heb je diabetes, hypoglykemie, kanker of maagzweer of ben je gevoelig voor veel (fruit) suiker? Heb je
snel last van candida / schimmel overgroei?

Neem dan in plaats van appelsap:

 • Malic acid poeder. (=appelzuurpoeder). Je neemt hiervan 1 theelepel op één liter water en drinkt dit in kleine hoeveelheden gedurende elke dag van de voorbereiding van de leverzuivering (in plaats van de appelsap), dus in totaal 6 dagen. De smaak is zuur, drink het met een rietje. Aanbevolen is om de sterkste variant te gebruiken, namelijk 1 theelepel op een liter. Mocht je dat niet goed verdragen, neem dan een halve theelepel op één liter. 
 • Bio appelazijn: 4 bekers met 220 ml lauw water met daarin steeds 2 eetlepels appelazijn ( dus totaal 8 eetlepels appelazijn per dag, 6 dagen achtereen) 
 • Ongezoet bio cranberry sap: 4 bekers per dag met elk 75 ml cranberrysap en 150 ml water. Nb het nadeel is, dat nooit zeker is hoeveel appelzuur er in cranberry sap zit
 • Tart cherry sap: bio zure kersen sap. Drink 250 ml zure kersen sap (tart cherry) per dag gedurende de 6 voorbereidingsdagen van de leverzuivering. Nb het nadeel is, dat nooit zeker is hoeveel appelzuur er in tart cherry sap zit
 • Gold coin grass tinctuur ( elke dag 15 ml nuchter innemen gedurende 9 (!!) dagen voorafgaande aan de flushnacht.

Klik hier voor Voeding tijdens eerste vijf leverzuivering voorbereidingsdagen

 • Eet matig, zodat je net geen honger hebt !!
 • Geen koude voeding / dranken
 • Geen voedsel van dierlijke oorsprong
 • Geen zuivelproducten
 • Geen gebakken of gefrituurde producten (Olie dressing op de salade mag wel)
 • Matig met noten, avocado
 • Geen koffie, suiker, alcohol, chocolade, chemische toevoegingen etc

Klik hier voor Voeding op de 6e voorbereidingsdag

s Morgens een licht ontbijt

 • Geen: suiker, zoetstoffen, kruiden, melk, boter, oliën, yoghurt, kaas, ham, eieren, noten,
  gebak, koude cereals (en ook niet bovenvermelde voeding / dranken)
 • Wel: fruit en fruitsap + evt wat haver(mout)

Lunch

 • Alleen naturel gekookte of gestoomde groenten (evt met witte (basmati) rijst). Je mag wat zout toevoegen. Ook kun je keizen om ene sope van alleen groente te maken met evt wat basmati rijst. 
 • Eet dus geen eiwitrijk voedsel, boter of olie want dan word je ziek tijdens de flush!

Na 14.00 uur
Drink of eet helemaal niets meer met uitzondering van water (op kamertemperatuur).

Klik hier voor Voeding op dag 7 ná de flush-nacht

Op dag 7 mag je na 13.00 weer gewoon (licht verteerbaar) voedsel eten, zoals ook in de voorbereidingsweek. Tegen de avond of de volgende ochtend zou je weer normaal moeten kunnen eten

Toch kun je ervoor kiezen om het bij vloeibaar te houden die 7e dag: dus geblenderde soep voor lunch en avondeten te nemen.  NB: het
heeft dus de voorkeur om deze dag vloeibaar te eten: geblenderde soep, (groene) smoothie, verse groentesappen, bouillon. Dag 8 kan je dan weer rustig met eten gaan opbouwen.

Voeding ná de leverzuivering

Mag je meteen alles weer eten na de 7e dag? Het heeft de voorkeur het dieet van de voorbereidingsweek nog een aantal dagen voort te zettenen. Het beste kies je voor een uitgebreide variant van de voorbereidingweek. Bouw dus langzaam weer de vetten en eiwitten naar keuze op. Matigheid met voeding die de lever verzwakt is natuurlijk een pré. Zorg dus dat je geen of zeer matig alcohol / koffie / suiker / red bull / (grote hoeveelheden) chocolade etc tot je neemt. Eet ruim groente & zorg voor voldoende uren tussen de maaltijden in dat je niet eet. 

Denk er wel aan dat je lever en je galblaas een grote ingreep hebben ondergaan, echter zonder schadelijke bijwerkingen.

Wat schaf ik zelf nog aan voor de leverzuivering?

Benodigdheden om zelf aan te schaffen:

Het schema van dag 6 en 7 van de leverzuivering van andreas Moritz: Samenvatting

De 6e voorbereidingsdag

s Morgens een licht ontbijt

 • Geen: suiker, zoetstoffen, kruiden, melk, boter, oliën, yoghurt, kaas, ham, eieren, noten,
  gebak, koude cereals (en ook niet bovenvermelde voeding / dranken)
 • Wel: fruit en fruitsap + evt wat haver(mout)

Lunch

 • Alleen naturel gekookte of gestoomde groenten (evt met witte (basmati) rijst). Je mag wat zout toevoegen. Ook kun je keizen om ene sope van alleen groente te maken met evt wat basmati rijst. 
 • Eet dus geen eiwitrijk voedsel, boter of olie want dan word je ziek tijdens de flush!

Na 14.00 uur
Drink of eet helemaal niets meer met uitzondering van water (op kamertemperatuur).

rond 15.30
Doe een klysma of plan een colon hydrotherapiebehandeling in 

18.00 uur
Doe 4 afgestreken eetlepels magnesiumsulfaat (bitterzout) en 750 ml mineraalwater in een kan en verdeel dit vervolgens over 4 glazen. Drink nu je eerste portie. Nadien mag je een paar nipjes water nemen om de bittere smaak weg te nemen. Drinken door een rietje kan helpen
tegen de bittere smaak. Je kan er ook citroensap doorheen doen, dat scheelt enorm! Je neemt het om de galkanalen te verwijden zodat de stenen er makkelijk doorkunnen. Bovendien verwijdert het afvalstoffen die de doorspoeling van de stenen zouden kunnen verhinderen. Het is een laxeermiddel voor met name de dunne darm. 

20.00 uur
Drink je tweede glas met bitterzout. En maak alvast je bed in orde met extra kussens ed (zie 22.00)

21.30 uur
Als je tot op heden (dus na het innemen van de bitterzout!) geen ontlasting hebt gehad en je hebt de afgelopen 24 uur ook geen hoge darmspoeling of klysma ondergaan, neem dan een waterklysma (lauw) dit zorgt voor een serie stoelgangen. Het is dus de bedoeling dat je voordat je je olie inneemt al helemaal leeg bent en er alleen nog kleurloos water uit de darm komt.

21.45 uur
Pers 190 ml grapefruitsap uit (of citroen met sinaasappelsap) en doe dit met 125ml zuivere (extra vierge) koudgeperste biologische olijfolie in een kan met deksel en schud ongeveer 20 keer, of tot het mengsel waterig wordt. Het beste is om dit om 22.00 te drinken, maar als je voelt
dat je nog een paar maal naar het toilet moet, dan kun je het ook 10 minuten uitstellen. Ben je een slechte slaper, mix er dan de inhoud van 8 capsules L-ornithine doorheen. 

22.00 uur
Ga naast je bed staan (ga niet zitten!) en drink het mengsel zo mogelijk in 1 keer (gebruik evt. een rietje) op in maximaal 5 minuten (alleen oudere en zwakke mensen mogen er langer over doen)

GA METEEN LIGGEN!! Dit is essentieel om de galstenen te laten vrijkomen. Doe het licht
uit en ga plat op je rug liggen met 1-2 kussens die je iets oprichten. Je hoofd moet hoger liggen dan je buik. Als dit niet comfortabel aanvoelt, ga dan op je rechterzij liggen met de knieën opgetrokken naar je hoofd.

LIG 20 MINUTEN ABSOLUUT STIL EN PROBEER NIET TE PRATEN! Richt je aandacht op je lever. Je kunt de stenen mogelijk als knikkers voelen bewegen door de kanalen. Er zal geen pijn zijn, omdat het magnesiumsulfaat de kanalen wijd open en ontspannen houdt. En de gal die
tegelijkertijd wordt uitgescheiden, houdt de kanalen goed gesmeerd. (Dat is heel anders in geval van een galaanval, wanneer gal en magnesium niet aanwezig zijn.) Ga slapen als je dat kunt.

Als je op welk moment dan ook gedurende de nacht het gevoel hebt dat je naar het toilet moet, da dan. Controleer of er galstenen in je ontlasting zitten (erwtgroene of geelbruine). Je kunt misselijk zijn gedurende de nacht en / of in de vroege ochtenduren. Dit wordt voornamelijk
veroorzaakt door een krachtige, plotselinge uitstoot van galstenen en gifstoffen vanuit de lever en de galblaas. Daardoor wordt het oliemengsel terug de maag in geduwd. Eventueel kan 10 minuten VOOR het olie drinken, een theelepel bentonite klei poeder met water opgedronken
worden: dit kalmeert de maagzenuwen en legt een beschermlaagje in het maag darm kanaal.

De volgende ochtend - dag 7

06.00 – 06.30 uur
Bij het ontwaken, maar niet voor 06.00 uur, drink je je derde glas magnesiumsulfaat (als je erg dorstig bent, kun je eerst een glas warm water drinken en daarna je magnesiumsulfaatoplossing innemen). Rust, lees of mediteer. Als je nog erg slaperig bent, mag je gerust naar bed gaan,
maar het is het beste als je lichaam rechtop blijft. De meeste mensen voelen zich absoluut goed en ze geven de voorkeur aan wat lichte oefeningen zoals yoga.

08.00 – 08.30 uur Drink je vierde glas magnesiumsulfaat.

10.00 – 10.30 uur Op dit moment mag je vers geperst vruchtensap drinken.

Een half uur later mag je één of twee stukken vers fruit eten.

Een uur daarna mag je weer wat eten: liefst licht verteerbaar zoals een soep. 


Het belang van darmspoeling / klysma / vóór en ná de zuiveringnacht

Het is aan te raden in ieder geval een klysma of colon hydrotherapie behandeling (hoge darmspoeling) te doen op: de 6e
voorbereidingsdag in de namiddag + op 7e dag in de avond / 8e dag. 
Dit helpt de lever te ontlasten en de dikke darm te reinigen. Het bitterzout doet vooral reiniging van de dunne darm. 

Heb je nog nooit eerder darmreiniging gedaan, dan is het aan te bevelen vóór je aan je eerste leverzuiveringkuur begint, eerst een serie van 3-4 wekelijkse colon hydrotherapie behandelingen te doen / dan wel zelf met 1-2x per week een klysma eerst de darmen te reinigen. Kijk ook het korte filmpje van Andreas Moritz over de noodzaak van colon cleansing voor en na de leverzuivering.

Veelvoorkomende vragen / problemen / aanpassingen van de leverzuivering

Klik hier voor alternatieven voor appelsap

Kun je niet tegen 1 hele liter appelsap per dag. Of heb je problemen met je bloedsuikerspiegel? Heb je diabetes, hypoglykemie, kanker of maagzweer of ben je gevoelig voor veel (fruit) suiker? Heb je
snel last van candida / schimmel overgroei?

Neem dan in plaats van appelsap:

 • Malic acid poeder. (=appelzuurpoeder). Je neemt hiervan 1 theelepel op één liter water en drinkt dit in kleine hoeveelheden gedurende elke dag van de voorbereiding van de leverzuivering (in plaats van de appelsap), dus in totaal 6 dagen. De smaak is zuur, drink het met een rietje. Aanbevolen is om de sterkste variant te gebruiken, namelijk 1 theelepel op een liter. Mocht je dat niet goed verdragen, neem dan een halve theelepel op één liter. 
 • Appelazijn: 4 bekers met 220 ml lauw water met daarin steeds 2 eetlepels appelazijn ( dus totaal 8 eetlepels appelazijn per dag, 6 dagen achtereen) 
 • Ongezoet cranberry sap: 4 bekers per dag met elk 75 ml cranberrysap en 150 ml water. Nb het nadeel is, dat nooit zeker is hoeveel appelzuur er in cranberry sap zit
 • Tart cherry sap: zure kersen sap. Drink 250 ml zure kersen sap (tart cherry) per dag gedurende de 6 voorbereidingsdagen van de leverzuivering. Nb het nadeel is, dat nooit zeker is hoeveel appelzuur er in tart cherry sap zit
 • Gold coin grass tinctuur ( elke dag 15 ml nuchter innemen gedurende 9 (!!) dagen voorafgaande aan de flushnacht.

Help, ik kan geen bitterzout verdragen!

Staat de smaak van bitterzout je erg tegen of kun je het gewoon niet verdragen overweeg dan 1 van onderstaande alternatieven. Sommige mensen worden erg misselijk van bitterzout:

 • MagO7  capsules. De benodigde 4 bekers bitterzout vervang je door minimaal 4x 5 capsules MagO7. Voorheen adviseerden we colosan. Colosan is echter niet meer verkrijgbaar. MagO7 is een goed evervanging van colosan. 
 • Magnesium citraat: uitproberen hoe je reactie is: in principe ook 15 gram poeder aanhouden per beker. 

Ik heb geen galblaas meer, hoe pak ik de leverzuivering aan?

Wanneer je je eerste leverzuivering doet, hoeft dat niet met het uitscheiden van vele stenen gepaard te gaan, omdat je galwegen meer dan gemiddeld geblokkkeerd zijn.

komen er niet meer dan 50 steentjes (flinke erwten formaat) uit, dan is het nuttig voor de volgende leverzuivering, je voorbereidingsperiode te verlemgen tot 12 dagen. 

Overweeg inname van een galsupplement Beta Plus, dit bevat onder andere ossengal, daar je niet meer de capaciteit hebt voor een adequate vetvertering.

In de tussenliggen weken neem je een combinatie van Chinese bitters voor de galstroom + chanca piedra voor extra vergruizing en afvoer 

De leverzuivering heeft niet voldoende resultaat gehad

In dit geval is het belangrijk om maximaal 4-6 weken tussen de zuiveringen te laten zitten. In die tussenliggende weken kun je dan gana werken aan je galstroom. Tussen de zuiveringen door flushen door kun je dan gebruiken:

 • Chinese bitters om je vertering te verbeteren, gal vloeibaarder te maken, en een betere galstroom te bewerkstelligen. gecshikt voor langdurig gebruik.
 • Chanca piedra (stenen breker) Dit gebruik je voor de vergruizende werking op glastenen. steeds maximaal 2-3 weken gebruiken.
 • Je kunt deze beide producten combineren. 

Een onvoldoende resultaat kan óók komen, doordat de dikke darm nog veel te vol met oude ontlasting zit / verkrampt is / en dus niet goed kan loslaten ondanks de laxeermomenten. 

Boek eens een colon hydrotherapie sessie bij een gecertificeerde colon hydrotherapeut om het gedrag van je darm, de mate van eventuele verkramping en manier van loslaten te beoordelen. Wellicht is het namelijk beter om eerst 4 wekelijkse sessies colon hydrotherapie te doen. Ook kun je natuurlijk zelf met klysma -sessies ook veel bereiken. 

Zie ook het korte utube filmpje op deze pagina, van Andreas Moritz over dit onderwerp. 

Is er een gemakkelijker alternatief voor de leverzuivering?

Zie je tegen de detox op, vindje het lastig er tijd voor vrij te maken, , of heb je te weinig energie: doe dan eerst een gemakkelijker kuur (keuze uit 4 opties) : ook deze moeten steeds met tussenpauze van 3 weken toegepast worden

Ik slaap altijd zo slecht tijdens de flush-nacht, wat te doen?

Wil je zo goed mogelijk slapen tijdens de flush-nacht? neem dan L -Ornithine. Dit helpt voor mensen die erg slecht slapen tijdens de nacht van de leverzuivering. 4-8 capsules L-Ornithine van 500 mg aan je olie-grapefruit mengsel toevoegen, zal je helpen een betere slaap te hebben. 

Ook kan een andere slaaphouding helpen. Start meteen op de rug met flink wat kussens extra zodat je iets overeind zit / ligt. let erop om niet te draaien in je slaap. Die beweging is namelijk vaak de reden voor t ontstaan van misselijkheid & daardoor slechter slapen. OF je start meteen al op je rechterzijde: je maaginhoud kan dan minder gemakkelijk weer "omhoog" lopen. 

Voor wie normaliter veel later dan 22.00 het bed in stapt, kan het eerdere tijdstip reden zijn om niet goed te slapen. Schaf een slaapmasker aan dan zul je gemakkelijker en dieper slapen. 

Misselijk van de olie? Doe er de volgende keer extra citroensap bij, dat scheelt echt. Ook kun je 7 minuten vóór je de olie gaat drinken, een glas water met bentonite nemen. Bentonite kalmeert de zenuwuiteinden in het maag darm-kanaal. 

 

Behoefte aan feedback?

Plan dan een Feed Back Consult! Heb je de leverflush gedaan maar verliep het anders dan verwacht? Werd je bijvoorbeeld erg
misselijk of lukte het laxeren niet voldoende, heb je geen steentjes gezien, of juist heel veel en wil je weten wat je tussen de flushes nog meer kunt doen ter optimalisering van je lever? Vraag dan een online natuurgeneeskundig consult aan voor feed back en ondersteuning. Vul vooraf het flush evaluatieformulier in.

Hoe vaak moet ik de leverzuivering herhalen?

Dat is een individuele vraag natuurlijk: de meeste mensen doen de leverzuivering of leverflush 6-8 keer met een tussenpauze van 4-6 weken, daarna kunnen de meesten overgaan naar 1-4x per jaar als onderhoud. Je zult merken dat na 6-8 keer er meestal veel minder "opbrengst"is, en je (vet)vertering al veel beter is geworden. 

Sommige mensen blijven grote hoeveelheden uitscheiden. Dan is het nuttig om te gaan kijken hoe dat komt. Maak een afspraak met natuurgeneskundig therapeut / orthomoleculair therapeurt om veelvoorkomende oorzaken door te nemen. Zo kan bij sommige vrouwen het gebruik van de pil tot het (steeds weer) ontstaan van galstenen leiden. 

 

Komt dat allemaal uit de galblaas??

De galblaas kan zeer vol zitten met gruis en steentjes. En dan is er de lever nog: een enorm orgaan, waar de gal gemaakt wordt en naar de galblaas gebracht. De lever kan dus óók steentjes bevatten (intrahepatische galstenen). 

Als je een grote hoeveelheid olie drinkt, zoals bij de zuivering, zou je dit -mits je een goede galfunctie hebt- prima moeten kunnen opnemen.

Echter bij mensen met een vetverteringsprobleem(pje) zal een deel van het oliemengsel ongeemulgeerd richting de dikke darm gaan. In de toiletpot zal je dan óók een deel van de half geemulgeerde / ongeemulgeerde olie terug zien + de losgelaten steentjes uit de galblaas en lever.  

Het is soms lastig om het verschil te zien. Wel is het zo, dat na een aantal leverzuiveringen, de vetvertering zo sterk kan verbeteren, dat er vrijwel géén steentjes of half geemulgeerde olie uitgescheiden worden. 

Waarom lijk ik steeds weer galstenen aan te maken?

Sommige mensen blijven grote hoeveelheden uitscheiden. Dan is het nuttig om te gaan kijken hoe dat komt. Maak een afspraak met natuurgeneeskundig therapeut / orthomoleculair therapeurt om veelvoorkomende oorzaken door te nemen. Zo kan bij sommige vrouwen het gebruik van de pil tot het (steeds weer) ontstaan van galstenen leiden. 

Een ander (weinig voorkomend) voorbeeld is Progressieve Familiaire Intrahepatische Cholestase (PFIC). Dit is een erfelijke aandoening waarbij de afvoer van galvloeistof blijvend of in periodes verstoord is. Hierdoor treedt galstuwing in de lever op. De galvloeistof wordt niet voldoende afgevoerd via de galwegen naar de dunne darm.

Wat heel vaak voorkomt: in aanleg kan iemand een wat trage / onvoldoende galfunctie hebben waardoor je meer / eerder last hebt van galgruis. Dit is bijvoorbeeld in een iriscopie consult duidelijk te zien. Ook een ontlastingtest op verteringsresten kan dat aantonen. je kutn dat onderstuenen met chinese bitters en enzymen voor de vetvertering.

Ook het onder de loep nemen van de voeding is natuurlijk heel belangrijk! 

Te weinig maagzuur productie leidt tot galstenen. Kijk hier voor de maagzuurtest die je gemakkelijk thuis kunt doen. 

Stress en spanning zorgen voor verkrampingen in het lichaam: de sfincters en sluitspieren kunnen dan te strak komen te staan. Ook de galstroom heeft daar last van. 

Ook wordt met het stijgen van de leeftijd bij de meeste mensen de spijvertering-kracht minder: je kunt dus op je 90ste minder goed spijsverteren dan op je 16e.  

Waar moet ik verder nog aan denken als ik de leverzuivering ga doen?

Moet ik mijn darmflora nog ondersteunen?

Na de flush wil je de goede bacteriën van je darmflora weer stimuleren. In de eerste plaats doe je dat door voeding te eten die gunstig is voor je darmslijmvliezen. Die voeding noem je prebiotica. Hierover lees je meer in het tabblad voeding.

daarnaast kun je overwegen om kortdurend een probiotica supplement in te nemen. Daar zijn verschillende soorten van. Zowle qua sterkte als qua hoeveelheid stammmen. Voor meer info lees hier

Hoe zit het met de nier zuivering van Andreas Moritz?

Na elke 3e flush is het verstandig een nierzuivering te doen met nierkruiden voor thee of nierkruiden tinctuur.

De aanwezigheid van galstenen in de lever en opstapeling van afvalstoffen in het lichaam kunnen leiden tot de ontwikkeling van zand, gruis of stenen in de nieren of in de urineblaas. De nieren kunnen snel verstopt raken door uitdroging, slechte voeding, zwakke
spijsvertering, stress en een onregelmatige levensstijl. Nierstenen zijn de belangrijkste oorzaak van verstopping in de nieren. Daarom is het ook belangrijk om de nieren te reinigen.

Is het nuttig om koffieklysma's te doen tijdens / na de zuiveringweek?

Mocht je tijdens de leverzuivering voorbereidingsdagen hoofdpijn krijgen, dan kan een koffie klysma zeer goed ondersteunen. Natuurlijk zorg je dan ook voor 5 ons groente per dag en drink je minimaal 2 liter zuiver water.

Een koffieklysma kan ook gebruikt worden als naflush! Je verlengt op die mnaier het effect van de leverzuivering. 
Eventueel kan je dus op de 3e + op de 5e dag NA de leverflush nacht nog 2x een na-flush doen om nog meer kwijt te raken. Een koffieklysma is daarvoor ideaal.

Meer algemene info over klysma gebruik lees je hier

Tip: maak een verslagje van elke leverzuivering!

Het is een goed idee om elke keer dat je de leverzuivering doet, voor jezelf het verloop ervan op papier te zetten. Zo worden wederkerende problemen gemakkelijker zichtbaar en kun je er wat aan doen. Ook kun je vergelijken hoe de "opbrengst" steeds was.

BodyAndMindDetix heeft een handig flush evaluatie formulier voor je gemaakt, dat kun je hier downloaden

Galblaas 

Klik hier voor nadelen galblaas verwijdering

De reguliere oplossing voor galstenen / kolieken, is het verwijderen van de galblaas: per jaar worden er 23.000 operaties verricht. De helft van de patiënten houdt ook na de operatie in meer of mindere mate klachten.

Een zeker risico is het definitief sterk verminderen van een adequate vetvertering. er is immers geen galblaas meer om de gal in te verzamelen.

Na een operatie is er alleen nog een druppelende gal functie. Vetten uit de maaltijd kun je dan dus maar heel beperkt opnemen. Dit geeft grote kans op tekorten van de vet oplosbare vitaminen A,D,E en K, tekorten aan de goede vetzuren (omega 3) en overgroei van ongewenste bacteriën in de dikke darm die oa met borstkanker in verband gebracht worden. Ook is er een grotere kans op problemen met cholesterol en hart en vaatziekten. 


Het reinigen van de lever middels de leverzuivering is dus zowel preventief als in acutere gevallen een belangrijke optie. Overleg in dat laatste geval altijd met huisarts en natuurgeneeskundig therapeut voor een passend en verantwoord traject. Het bijsturen met de voeding is daar een belangrijk onderdeel van.

Overweeg inname van een galsupplement zoals Beta Plus, daar je niet meer de capaciteit hebt voor een adequate vetvertering.

Ook na galblaasverwijdering is het nog nodig om leverzuiveringen te doen, daar de stenen uit de lever nog aanwezig zijn. Deze belemmeren de lever bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het bloed.

Waar heeft je lichaam vetten voor nodig?

Zoals je hierboven kon lezen heb je na een operatie alleen nog een druppelende gal functie. Vetten uit de maaltijd kun je dan dus maar heel beperkt opnemen. 

Eerst wat uitleg over vetten: 

Niet alleen huid en haar hebben baat bij gezonde vetten. Vetten zijn nodig voor de opbouw van onze celwanden en het juist functioneren van ons immuunsysteem. Ook je hersenen, darmen en hormonen hebben vetten nodig. Vooral omega 3 speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het netvlies en bepaalde hersendelen bij vroeg- en pasgeboren baby’s. Ook later hebben we deze vetzuren nodig om ons brein gezond te houden. Vetten zorgen ervoor dat je ontlasting soepel is en makkelijker door je darmen heen beweegt en ook voor je hormoonhuishouding zijn gezonde vetten essentieel. Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron worden uit cholesterol gemaakt en om dat aan te kunnen maken heeft je lichaam gezonde vetten nodig. Verder wordt vet als energie gebruikt (of opgeslagen voor tijden van schaarste) en zijn er vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D en E waarvoor je vetten nodig hebt om deze vitamines op te kunnen nemen.

Wil je alles weten over de lever en galblaas reiniging / zuivering kuur, bestel dan dit boek. Bovendien leer je veel over de werking van je lichaam en zelfzorg op natuurlijke basis. 

Informatie: Webshop Body And Mind detox

Je bevindt je nu op de website van Praktijk NOA. Ik heb ook een webshop waar je uitgebreide info & producten kunt vinden over gezondheid en lekker in je vel zitten. Daar staan ook alle producten die je nodig hebt voor de leverzuivering van Andreas Moritz. 

De webshop heet: BodyAndMindDetox.